Pionerer i Narva

                      

Norske sykepleierstudenter får undervisning på et sykehus i den estiske byen Narva.

Østenfor Tallin og vestenfor St. Petersburg ligger den estiske grensebyen Narva, preget av fattigdom, forurensing og sosial nød. Stiftelsen Menighetsøsterhjemmet har i lengre tid hatt kontakt med helsemyndighetene i Narva, og i høst dro fire sykepleierstudenter fra Høyskolen Diakonova på praksis hit.

 

Femtesemester-studentene fra Høyskolen Diakonova skal tilbringe seks uker i Narva. Vi treffer dem etter en uke. Inntrykkene har allerede vært mange og sterke. Den første uken tilbrakte de på rehabiliteringsavdelingen i sykehuset i Narva, Narva Haigla. Resten av tiden skal de være ved pleieavdelingen på Narva Haigla Polikliinik. Studentene håper også på å hospitere på fødeavdelingen og gynekologisk avdeling.

 

Vil ikke støte

På to små rom på et av byens barnehjem lever Mari Hornbæk, Martha Elisabeth Jensstuen, Jeanette Pettersen og Ingrid Marie Hoel Sandberg sammen. En køyeseng og en kommode er alt det er plass til av møbler, og her må de ha maten sin, servise, vannkoker og skolebøker. Middag kan de få kjøpt på rehabiliteringssenteret ved siden av. De klager ikke.

- Visste dere hva dere gikk til?

- Nei … Studentene drar på det. - Det er jo første gang det er studenter her. Vi gruet oss kanskje litt til utfordringer med hensyn til språk og hygiene. Hvis vi ser noe vi reagerer på, hvordan kan vi da gripe det an uten å virke støtende? Men alle er veldig interesserte og spør oss mye, om alt fra hvordan vi begynner dagen til hvordan vi flytter pasientene. Vi har fått beskjed om at hvis vi ser noe som gjøres på feil måte, skal vi ikke bare rette det opp, men vi må også si fra slik at de kan lære av det.

 

Store mangler

Mye er annerledes i forhold til et norsk sykehus. Studentene har spesielt merket seg hvordan pasienten blir behandlet. Her leses rapporter opp foran ørene til medpasienter og pasientene blir ikke dekket til under vask. Det er stor mangel på både utstyr og forbruksvarer, blant annet bleier, hansker og medisiner. Rent utstyr blandes med skittent og hanskene skiftes ikke ofte.

Pasientene selv er veldig takknemlige for at jentene kommer inn som en ekstra ressurs på avdelingen, med alt det medfører av ekstra tid og endring av rutiner. De norske studentene opplever pasientene som veldig tillitsfulle.

- Hva lærer dere selv av oppholdet?

- Først og fremst lærer vi hvor godt vi har det i Norge. Vi tar ikke alt for gitt lenger. Og så lærer vi vel å sløse litt mindre, er de alle enige om. - Vi ser at ting fungerer, selv om de har andre midler enn oss, sier Ingrid.

 

Tekst og foto: Monica Larsen Donovan

                                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

Mer om studiene og høyskolen

Hvordan kan vi skape solidaritet og fellesskap i en ny tid? Årets Diakonikonferanse arrangeres i Trondheim 31. oktober til 1. november. 

Les mer og meld deg på

 

Neste runde med fordypningskurset Helsesøster som samfunnsaktør gjennomføres i uke 45 og 46.

Les mer og meld deg på

Veledningskurs

Høyskolen Diakonova tilbyr et fordypningskurs om "Etniske minoriteter; barn, unge og familier i kommunehelsetjenesten i uke 48 og 49. 

Se programmet og meld deg på

 

 

Studietilbudet i kristen sjelesorg er det første kompetansegivende sjelesorgstudium på høyskolenivå i Norge.

Les mer her