Glad for å utgjøre en forskjell under praksis i Estland

Glad for å utgjøre en forskjell

Vi følte at vi fikk være med å utgjøre en forskjell for pasientene, sier tre av studentene som har hatt praksis i Estland denne våren.

Praksis_i_Estland_468.jpg 

 

Åtte studenter fra kull 182 hadde deler av sin psykiatri- og hjemmesykepleiepraksis i Narva, Estland denne våren. Tre av dem forteller litt om inntrykkene de har med seg tilbake. På psykiatrisk avdeling er det ikke så mye miljøterapi, men vi fikk bidra med trening, spill, tegning og turer og det var mange takknemlige pasienter, forteller Angelica Karlsson. Ja, vi følte at vi utgjorde en forskjell, sier Meave Myklebostad Kirwin. 

Studentene stusset over at legen satt ved skrivebordet og bestemte hva slags behandling pasienten skulle få, uten å snakke med pasienten. Vi er vant til samtaler og individuell oppfølging, men der ble de fleste bare medisinert. Det er heller ikke noen kommunikasjon mellom leger og sykepleiere, forteller Angelica. 

En av pasientene takket for at vi hadde vist henne respekt. Og det var etter at vi hadde vært normalt hyggelige, spurt hvordan det gikk og om det var greit at vi ga henne medisiner, forteller Sophie Kaasa, og fortsetter. Det er ikke så mye fokus på omsorg og medmenneskelighet, men på å få oppgavene unnagjort så raskt som mulig.

Diakonova-studentene klarte også å kommunisere uten å kunne språket. De hadde stort sett tolk, men en dag var de uten og det gikk overraskende bra. Det er fascinerende å oppdage hvor langt vi kommer med kroppsspråk, smil og noen tyske gloser, sier Sophie.

Det har vært utrolig lærerikt og vi har hatt så mange opplevelser som vi aldri kommer til å glemme, slår de tre Diakonova-studentene fast og anbefaler alle et praksisopphold i Estland.

Du kan lese flere historier fra og om Høyskolen Diakonova i Bladet Diakonova. Se smakebiter og abonner på bladet her. 

(Tekst/Foto: Susanne Ward Ådlandsvik)

 

 

 

Mer om studiene og høyskolen

Hvordan kan vi skape solidaritet og fellesskap i en ny tid? Årets Diakonikonferanse arrangeres i Trondheim 31. oktober til 1. november. 

Les mer og meld deg på

 

Neste runde med fordypningskurset Helsesøster som samfunnsaktør gjennomføres i uke 45 og 46.

Les mer og meld deg på

Veledningskurs

Høyskolen Diakonova tilbyr et fordypningskurs om "Etniske minoriteter; barn, unge og familier i kommunehelsetjenesten i uke 48 og 49. 

Se programmet og meld deg på

 

 

Studietilbudet i kristen sjelesorg er det første kompetansegivende sjelesorgstudium på høyskolenivå i Norge.

Les mer her