Sprøyteskrekk ingen hindring

Kokk og klesdesigner tok nytt yrkesvalg


Det er ikke alle sykepleierstudentene på Høyskolen Diakonova som alltid har visst at de vil bli sykepleiere.  Marlene Fløttkjær (25) og Karine Wang (33) er to av dem som først tok en annen utdannelse.

Det var ingen selvfølge at Marlene og Karine skulle velge sykepleierstudiet. Den ene har sprøyteskrekk og har alltid besvimt av blod, den andre har fått brekninger av å plukke opp etter hunden sin på gaten. Hva førte til at de likevel valgte som de gjorde?

Marlene_og_Karine.jpg


Første gang Marlene besvimte, var hun fem år og vitne til at en av de ansatte i barnehagen tok blodprøve.  Siden har det blitt mange turer i bakken. Hun trodde lenge hun var diskvalifisert til å bli sykepleier på grunn av blod- og sprøyteskrekk, men trosset barrierene og begynte på Høyskolen Diakonova høsten 2013.
Åpnet øynene

Det var mens hun var kokk på et norsk feltsykehus i Chad i Afrika at hun fant ut at det var sykepleier hun ville bli.

– Jeg fikk se på nært hold hvordan helsepersonell jobbet og alt de fikk være med på. Jeg tenkte at dette ville jeg være en del av og ikke være innestengt på et kjøkken, sier Marlene.
Sykepleier-moren hennes hadde også alltid snakket varmt om dette yrket og alle mulighetene det innebærer.

– Men det åpner øynene på en annen måte når man får det fra andre enn sine nærmeste, sier Marlene.

En tanke slo ned
Karine Wang var på en strand i Thailand da tanken om å bli sykepleier slo ned i henne. En tanke som nektet å forsvinne.

– Moren min foreslo at jeg skulle studere sykepleie 10-12 år tidligere, men den gangen fnøs jeg av ideen. Jeg ville bli klesdesigner og gikk på Moteskolen Esmod. Utdannelsen var beintøff og det var et hardt og konstant press som etter hvert ødela gleden over å være kreativ. 

Etter utdannelsen, ble Karine butikksjef, først i to, deretter én klesbutikk i Oslo. Men heller ikke det var drømmejobben.

– Jeg kjente at det ga meg mindre og mindre. Det er en bransje som krever spisse albuer og som tar lite hensyn til mennesker. Jeg søkte på andre jobber, men det var ingenting jeg brant for. Jeg lurte på om jeg skulle bli student igjen, men hadde kjøpt leilighet og visste at det ville bli tøft økonomisk, forteller hun.
Så en dag tok hun et valg.

– Jeg sa opp jobben min uten å ha en plan for hva jeg skulle gjøre videre. Så reiste jeg til Thailand og Malaysia i tre måneder.

Og på en strand i Thailand slo tanken ned i henne. Skulle hun likevel prøve sykepleierstudiet?

– Jeg ble ikke kvitt tanken, den ble med hjem til Norge. Der tok jeg først opp noen fag og begynte deretter på sykepleierstudiet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Jeg var ikke så fornøyd med opplegget der, men visste at det var sykepleier jeg ville bli, så jeg søkte Høyskolen Diakonova hvor jeg begynte høsten 2012. Mens jeg gikk på HiOA, hadde jeg praksis på Tåsenhjemmet og begynte etter hvert å jobbe der. Det var en jobb jeg trivdes godt i og som bidro til å bekrefte at valget jeg hadde tatt var riktig. Det føles tilfredsstillende å være med på noe som betyr noe i den store sammenhengen og ikke bare at noen skal føle seg fin i en kjole.

Mange retninger

Marlenes blod- og sprøyteskrekk og Karines litt anstrengte forhold til hundeekskrementer og kroppslige fenomener, har bedret seg.
– Det har kommet naturlig, sier Karine. - Når jeg tar på meg uniformen, går jeg inn i en annen rolle og når man er rundt mennesker som er avhengig av hjelp, er kroppslige fenomener helt naturlige og ikke ekkelt.

Marlene har også bevisst prøvd å venne seg til både blod og sprøyter.

– Jeg har funnet ut at det er bedre å være den som stikker enn å bli stukket, sier hun.

Begge ser det som en stor fordel at det er mange valgmuligheter i sykepleieryrket og ulike retninger å velge videre.

– Med denne utdannelsen vet jeg at jeg aldri trenger å stange hodet i veggen, sier Karine.

Du kan lese flere historier fra og om Høyskolen Diakonova i Bladet Diakonova. Se smakebiter og abonner på bladet her. 

(Tekst/Foto: Susanne Ward Ådlandsvik)

 

 

Mer om studiene og høyskolen

Hvordan kan vi skape solidaritet og fellesskap i en ny tid? Årets Diakonikonferanse arrangeres i Trondheim 31. oktober til 1. november. 

Les mer og meld deg på

 

Neste runde med fordypningskurset Helsesøster som samfunnsaktør gjennomføres i uke 45 og 46.

Les mer og meld deg på

Veledningskurs

Høyskolen Diakonova tilbyr et fordypningskurs om "Etniske minoriteter; barn, unge og familier i kommunehelsetjenesten i uke 48 og 49. 

Se programmet og meld deg på

 

 

Studietilbudet i kristen sjelesorg er det første kompetansegivende sjelesorgstudium på høyskolenivå i Norge.

Les mer her